С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Афта

Афтите представляват малки ранички по лигавицата на устната кухина. Те се срещат често, но преобладават при децата.
Симптоми:
Типичните афти се виждат като малки бели или белезникави петънца, заобиколени от зачервена ивица. Могат да се появят навсякъде по лигавицата на устната кухина – по устните, бузите, венците, езика, сливиците, небцето. Децата изпитват болка при консумирането на твърди храни заради механичното дразнене на засегнатата зона. Плодовете, зеленчуците, киселото мляко, доматеното пюре също предизвикват болка заради повишената си киселинност.
В най-добрия случай афтите протичат без общи оплаквания и изчезват до три седмици. Твърде често обаче те допълнително се инфектират от бактерии и гъбички. Това води до висока температура, уголемяване на подчелюстните лимфни възли, понякога кървене.
Лечение:
Има няколко начина за лечение: витамин С, сироп с витамини, препарати за мазане с обезболяващ и противовъзпалителен ефект. При данни за сериозна бактериална инфекция по изключение могат да се приложат и антибиотици.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби