С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Енцефалит

Това е възпаление на мозъчното вещество. Причинителите са обикновено вируси, включително и тези на детските шарки.
Симптоми:
Болестта енцефалит засяга предимно малките деца, но вирусите не щадят и по-големите. Заболяването идва понякога като гръм от ясно небе. Дете с хрема, възпалено гърло или шарка, видимо в задоволително състояние, изведнъж повишава температурата до 38-40 градуса, изпада в тежък гърч и загубва съзнание. Очакваното възвръщане на съзнанието след минути, както и спирането на гърча, не настъпват. Колкото по-продължителни са гърчовете и загубата на съзнанието, толкова по-малка е вероятността за пълно оздравяване.
Лечение:
Провежда се в болница. Възможно е пълно оздравяване, но често остават трайни последици – епилепсия, изоставане в умственото развитие.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби