С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Епилепсия

Тя включва заболяванията, които се характеризират с повтарящи се пристъпи от гърчове – общи или частични, със и без загуба на съзнанието.
Симптоми:
Когато причината не може да се установи, епилепсията е идиопатична. Има различни видове епилептични припадъци:
- Големият припадък идва внезапно, по-често нощем, но и през деня, и се проявява върху всички крайници, включително мускулите на лицето, с пяна на устата. Продължава от минути до половин час, рядко повече, след което болното остава в дълбок сън.
- Малкият припадък се изразява с краткотрайно прекъсване на играта на детето. То остава неподвижно с безцелен поглед за няколко секунди, след което продължава играта си. В други случаи болното прави особен гърч, като прибира ръцете към тялото. Може гърчът да обхване само един крайник.
- В най-тежките случаи детето може да изпадне в продължителен епилептичен гърч, който трае часове.
Лечение:
Тъй като лекарят невинаги може да наблюдава характеристиката на припадъка у
вашето дете, ще трябва вие да му го опишете подробно. Диагнозата се потвърждава чрез електроенцефалография, понякога се налага и сканиране чрез рентген. Лечението е по-ефикасно при ранна диагноза, а в тежките случаи се налага прилагане на медикаменти.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби