С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Гастро-езофагеален рефлукс

Физиологичният гастро-езофагеален рефлукс (ГЕР) е един от най-често срещаните хранителни проблеми при новородените. Обикновено повръщането възниква към 2-рия месец и изчезва, когато детето започва да се изправя и проходи.
Симптоми:
Всички бебета понякога връщат по малко мляко. Някои обаче повръщат огромни количества. Това се дължи на състоянието, наречено физиологичен гастро-езофагеален рефлукс. Мускулите, които свързват хранопровода със стомаха, все още не са добре развити при бебетата до една година. Те не успяват да действат като еднопосочен клапан и част от млякото и стомашните сокове се връщат обратно в хранопровода. Получава се дразнене, подобно на парене. След сучене новороденото се извива, крещи и плаче поради дразненето, предизвикано от стомашните киселини. Това е нормално и в повечето случаи към 7-8-и месец оплакванията изчезват. ГЕР по-често се среща при недоносените и при хранените с биберон бебета.
Лечение:
Най-често педиатрите препоръчват да кърмите вашето бебе по малко и начесто и да го оставяте да се оригне всеки път, за да се освободи от прекаленото количество въздух. Самата вие избягвайте всякакви кисели храни, които могат да раздразнят стомаха.
Ето по-важните мерки:
Кърмете своето бебе! Кърмата се усвоява от стомаха много по-бързо и затова има по-малък шанс да се върне обратно в хранопровода.
Не пушете! Не забравяйте, че цигареният дим е един от значимите фактори за влошаването на ГЕР при бебето. Дори да не пушите пред мъничето, никотинът преминава в кърмата и дразни стомахчето му.
Не слагайте бебето по гръб!
Позата, в която бебето спи, също е важна за предотвратяването на рефлукса. Най-добрият вариант е позицията на една страна.
Нека бебето не спи в хоризонтална позиция в леглото. Слагайте го под ъгъл, около 30 градуса. Поставете дебели книги под краката на леглото от страната на главата на бебето. В никакъв случай не слагайте високи възглавници директно под главата на бебето, защото така ще се притисне коремчето му и нещата
могат да се влошат.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби