С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Глисти

В тънките черва на детето могат да се развият едрите детски глисти (аскариси), а в дебелото – дребните глисти (острици).
Симптоми:
Аскарисите наподобяват дъждовните червеи и са с дължина 20–40 см. Женските снасят ежедневно хиляди яйца. Чрез замърсените ръце здраво дете може да се опаразити. Детето с аскариси в червата дава неопределени признаци: болки в корема, отслабване, анемия, нарушения на апетита и др.
Остриците са дребни, с дължина до 1 см. Вечер женските излизат от ануса и снасят яйцата си в кожните гънки около него. Поради сърбежа детето се чеше, яйцата попадат по пръстите и после то се самозаразява. При игра с другите деца
вкъщи и в градината то заразява всички, с които е в контакт. Важно е да знаете, че ако един в семейството има острици, лечението трябва да се приложи на всички. Оплакванията при остриците са незначителни. Сърбежът прави съня на  детето неспокоен.
Лечение:
Лечението се провежда с противоглистни таблетки. От майката се изисква да реже ниско ноктите на децата си, да ги задължава преди всяко хранене да измиват ръцете си, а бельото им да се изварява или глади с гореща ютия.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби