С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Гърчове

Гърчът е неволево съкращение на една или повече мускулни групи със или без загуба на съзнанието.
Когато гърчовете обхванат цялата мускулатура, детето свива и разпуска крайниците си независимо от волята му, лицето се обхваща от гримаси, като очите се обръщат нагоре и съзнанието се помрачава. На устата може да се появи пяна, която при ухапване на езика може да се окървави.
Гърчовете при епилепсия се дължат на прекарани родови травми, възпаление на мозъчните ципи и на мозъка.
Фебрилните гърчове са характерни за възрастта от 1 до 4 години. Наблюдават
се у деца с по-чувствителна нервна система при повишаване на температурата над 39 градуса. Те обхващат всички мускулни групи, включително тези на лицето. Детето губи съзнание, но скоро след спирането на гърча идва на себе си. При всяко заболяване с температура на дете, което вече е имало фебрилен гърч, се дават препоръчаните от лекаря дози парацетамол.
Епилептичните гърчове биват различни: голям припадък, малък припадък, с пристъпи по веднъж в годината до пристъпи всеки ден. Обикновено те настъпват без никакъв повод, само в единични случаи по време на повишаване на температурата. Майката трябва да наблюдава добре своето дете по време на припадъка, за да може да съобщи на лекаря колко висока е била температурата преди припадъка, кои мускулни групи са участвали, загубило ли е детето съзнание, колко е продължил гърчът, кога е дошло в съзнание.

Първа помощ при гърч:
-Запазете самообладание и спокойствие. Пряка опасност за живота няма.
-Разкопчайте дрехите, за да не пречат на дишането.
-Не се опитвайте да свестявате болното, нито да му давате вода или лекарство.
-Не пъхайте лъжица или друг предмет между зъбите на детето.
-При повръщане обърнете детето в странично положение, за да не попаднат повърнатите материи в дихателните пътища.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби