С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Изкривявания на краката

Крака под формата на буквите Х, К и О.
Симптоми:
В повечето случаи тези изкривявания се появяват след прохождането на деца с още неизлекуван рахит. Деформацията под една или друга форма проличава по време на ходенето. Поставете вашето дете да стъпи с пети, допрени една до друга, и да стои право. Ще забележите, че коленете му почти се допират едно до друго. Ако между тях остава разстояние над 1–2 см, дори повече, вероятно то има изкривяване като буквата О. Ако коленете се допират, а стъпалата не могат да се доближат, това говори за деформация под формата на буквата Х.
Освен на рахит, деформацията под формата Х често е резултат на наднормено тегло.
Лечение:
Лечението е различно. Ако се подозира рахит, той се лекува чрез слънчеви облъчвания или витамин D. Деформациите от типа Х и К се повлияват добре от каране на велосипед. Това не се препоръчва обаче при деформацията тип О.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби