С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Луксация на тазобедрените стави

Луксация означава изместване на главата на бедрената кост извън тазобедрената става.
Симптоми:
По-често се среща дисплазия (недоразвитост) на тазобедрената става, което става предпоставка за изкълчването й. Основни причини за вроденото изкълчване са седалищно предлежание на плода, многоплодна бременност, женски пол (при момичетата заболяването се среща 6 пъти по-често, отколкото при момчетата) и генетично предразположение. Няма сигурни признаци, по които да познаете, че детето има проблем с тазобедрените стави. Не бройте гънките по крачетата и симетричността им, това са натрупвания на мастна тъкан, които не са показателни за луксация. Педиатърът в детската консултация ще провери обема на движение на ставите и някои специфични симптоми, но най-сигурната диагноза се поставя с ехография на ставите. Методът е безвреден и безболезнен.
Ако са налице изброените предразполагащи фактори, непременно направете изследването. Най-добре още през първия месец от раждането на детето.
Лечение:
Колкото по-рано се открие аномалията, толкова по-лесно и бързо е лечението. При по-тежките случаи и при закъсняла диагноза детето се поставя в специален апарат с каишки, което е доста травмиращо. Най-важна е профилактиката. Обикновено са достатъчни ортопедични гащички, които са с широко дъно, за да държат крачетата разкрачени. Така главичката на бедрената кост си оформя мястото в тазобедрената става. Естественото положение на кърмачето е с широко разтворени крака, като жабче. В миналото, когато бебетата са се повивали със здраво стегнати крака и ставите са поставяни в неестествено положение, сме държали първенство по брой на изкълчени тазобедрени стави в света.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби