С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Млечница

Нарича се още соор. Предизвиква се от гъбичката Кандида. Среща се предимно у новородени поради недоразвитата им имунна система.
Симптоми:
При кандидозата се виждат множество бели или белезникави налепи, които могат да бъдат навсякъде в устната кухина – по езика, вътрешната страна на бузите и устните, небцето и венците. Предизвикват слаби затруднения в гълтането. При оскъдни налепи бебето продължава да суче, но когато те обхванат цялата уста, сукането се затруднява.
Общите симптоми са: леко повишена температура, болки при хранене и преглъщане, както и подуване на разположените в близост лимфни възли. Нормално е при новородените да се вижда бял налеп по езика след хранене, но той изчезва до времето за следващото хранене за разлика от гъбичките.
Лечение:
Не се опитвайте да почиствате налепите по механичен път, нито да прилагате бабиното лечение с мед и сода за хляб. Лекарят ще ви предпише специално багрило или при нужда противогъбичен антибиотик. Те се прилагат след хранене, като след тази процедура кърмачето не трябва да поема никаква храна или течности в продължение на около час поради опасност от механично отстраняване на лекарството. Започнатото лечение трябва да продължи минимум 10 дни поради изключителната упоритост на гъбичките и вероятността от повторната им поява при недостатъчната продължителност на лечението.
Соор може да се появи отново в устата на бебето, ако с лъжичката или при кърмене внасяте гъбичките. Прилага се същото лечение. След първия месец соор вече рядко се появява. Обикновено се наблюдава у деца, подложени на продължително антибиотично лечение.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби