С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Обриви

Може да видите по кожата на вашето дете най-различни обриви, по които трудно ще разберете за какво заболяване става дума. Вие ще трябва да опишете обривите пред лекаря, ако те изчезнат за ден-два. Затова тук ще ви представим описанието на някои по-важни и често срещани обриви.
1. Уртики (фуски) са алергични обриви с розово-червен цвят, надигнати над околната кожа и силно сърбящи – като тези при ожарване от коприва. Характерни са за детската  уртикария, за ужилване от насекоми, за серумна болест и непоносимост към някои храни и медикаменти. Те са бързопреходни, рядко се задържат повече от 2–3 дни.
2. Пъпките са разположени дълбоко в кожата, с големина на царевично зърно до лешник. Възпалителните възли биват с връхче и зачервена кожа – те се развиват
като цирей и нагнояват. Когато са без връхче, също образуват гнойник, който се отваря, ако не се прореже от лекаря.
3.Мехурчетата са повърхностно разположени, с големина на главичка на карфица до лещено зърно, а когато са големи, се наричат мехури. Те биват изпълнени с бистра до гнойна течност или кръвениста материя.
4.Зачервени петна по кожата с размери до 3–4 мм, които често се сливат, са характерни за дребната шарка (морбили), но също така и за рубеолата. Дребнопетнист зачервен обрив по цялото тяло е характерен за скарлатината, а рязко ограничен възпалителен обрив с червен цвят и с
очертан ръб е типичен за червения вятър (еризипел).
5. Кръвоизливите в кожата биват съвсем дребни, колкото главичка на карфица, по-големи – до размер на нокът, и обширни – до големина на длан. Цветът им отначало е червен, а след това потъмняват и преминават към синьо, после зеленикаво, жълтеникаво, докато изчезнат. Те са характерни за някои кръвни заболявания.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби