С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Очни заболявания при децата

Добре е децата да се преглеждат профилактично при очен лекар, тъй като не всички очни заболявания се забелязват. Прегледът при офталмолог е задължителен, ако бебето е недоносено и е било в кувьоз, както и при терапия с кислород.
Възможни са увреждания на очите, които се установяват само от очен лекар. В първите месеци децата кривят очите си, но със съзряването това отминава. Притеснително е, ако след шестия месец малкото продължава да събира очите си; ако при поглед встрани едното око изостава; ако не следи предмети с поглед. Кърмачетата често имат дакриоцистит – запушване на слъзното каналче. Окото сълзи обилно, образува се гноен секрет.
От конюнктивити (възпаление на слизестата обвивка на окото) страдат най-вече децата в яслена и градинска възраст.
При по-големите деца проблеми с очите показват, когато малкото гледа телевизия от близо или прекалено приближава книжката до очите си. Лечението на възпалителните и алергични очни заболявания е с капки за очи, изписани от лекар. Промените в зрението се коригират с очила. Понякога се налага и оперативно лечение.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби