С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Отоци

Отоците могат да бъдат местни и по цялото тяло.
Повсеместните отоци са най-силно изразени в зоните, където има рехава съединителна тъкан – по клепачите и по половите органи, а след това и по цялото тяло. Те са характерни за възпалителните заболявания на бъбреците и са по-силно изразени сутрин. Нека припомним, че у някои деца при ставане сутрин горните клепачи нормално изглеждат леко задебелени, без това да означава оточност.
Повсеместни отоци могат да се появят и след ужилване от пчела, оса или стършел, но обикновено те са най-изразени около мястото на ужилването, придружени с обриви като ожарено от коприва и силно сърбящи.
Сърдечните отоци са студени и разположени предимно по краката.
Местните отоци, разположени най-често по крайниците, рядко по тялото, са обикновено от възпалителен произход. Те са зачервени и болезнени на пипане. Докато алергичните отоци са бързопреходни, възпалителните са дълготрайни. Огледайте ги добре, за да можете да ги опишете пред лекаря, ако вече са изчезнали. А дете с отоци трябва задължително да бъде видяно от лекар.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби