С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Температура

Повишената телесна температура най-често означава възпалителен процес.
Температурата на детето сама по себе си не трябва да ви плаши. Това означава, че болното дете има добре работеща имунна система. Според съвременните схващания повишената температура мобилизира организма в борбата му срещу болестотворните микроорганизми. Доказано е, че при температура над 37 градуса се потиска развитието на вирусите и бактериите и дори на туморните клетки. Освен това високата температура стимулира образуването на антитела и ензими, участващи във възпалителния процес. Увеличава се и разграждането на мускулни белтъци, от които организмът получава аминокиселини, необходими за имунната защита. Затова ако при ниска температура тъпчете детето с лекарства, означава че затруднявате оздравителния процес.
Най-честата причина за висока температура са вирусните инфекции. Такава има
и при повечето шарки – рубеола, заушка, варицела, морбили.
Повечето вирусни инфекции не са опасни.  Имайте търпение да ги преодолеете заедно с детето.
Бактериалните инфекции почти винаги протичат с температура, отит, синузит, пневмония, ангина, бъбречни инфекции, скарлатина. Те обикновено се лекуват с антибиотици. Никненето на зъбки също може да е придружено от температура, но не по-висока от 38.5.
Как да измерим температурата?
Най-точен си остава старият обикновен термометър, който се поставя под мишницата. Не е лесно, но опитайте поне за 2-3 минути. Уверете се, че живачната част е дълбоко в ямката под мишницата. На пазара вече има и термометри за ухо. Бързи и удобни, но твърде ненадеждни. Ако измерената в двете уши температура е с голяма разлика, не разчитайте на него. Не са много точни и дигиталните термометри.
При кърмачетата най-сигурният начин за мерене на температурата е в ануса. Изчакайте, докато живакът спре да се покачва, около две минути. Махнете половин градус, за да получите действителната телесна температура. Температурата не се мери след сън и след игра, тогава тя е по-висока. Нормалната температура на детето е 36-37.2 градуса, леко повишената варира в границите на 37.3-38.3, повишената е 38.4 до 39.7, а много висока се счита температурата над 39.8.
Кога и как се дават лекарства против температура?
Ако температурата е леко повишена – до 38 градуса, и детето е спокойно, лекарства не се дават. Достатъчно е да пие повече течности. Лекувайте детето, а не температурата! Изключение правят случаите, когато детето е неспокойно, възбудено или нещо го боли (антипиретиците имат и обезболяващ ефект). Основно се дава парацетамол с различни търговски имена – панадол, калпол, ефералган, тиленол. На всяка опаковка е отбелязана дозата спрямо възрастта и килограмите на детето. Ибупрофенът (нурофен) също е много ефикасен и доста хора го предпочитат. Дава се на деца над 6-месечна възраст. Приема се до три пъти дневно, през 6 часа. Аналгинът е набеден като най-алергизиращ, но когато нищо не смъква високата температура, на помощ идва течният аналгин. Дозата е капка на килограм тегло. Дава се разтворен в нещо сладко, защото е много горчив. Ако в рода ви има алергия към аналгин, избягвайте употребата му. Най-бързо действа лекарството, когато е под формата на свещички, които се поставят в ануса – панадол, ефералган.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби