С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Тетанус

Тетанусът е остро инфекциозно заболяване с висока смъртност.
Не се замисляйте дали да имунизирате детето против тетанус, когато се нарани, особено навън, или бъде ухапано от куче. Почвата е замърсена със спори на тетануса, които издържат години на външните влияния. В червата на много тревопасни животни и кучетата се развиват вегетативните форми на тетануса, които с изпражненията на животното попадат в почвата и се превръщат в спори.
Попадайки в рана, те достигат по кръвен път до всички органи, включително и  до мозъка. Отделеният от тях токсин тетаноспазмин уврежда нервната система.
Симптоми:
Инкубационният период е 4-14 дни, но може и да достигне и до месеци. Първите оплаквания са болка и парене на мястото на нараняването или ухапването. Следват главоболие, неспокойствие и страх от смъртта.
Първите засегнати мускули са дъвкателните – болният не може да си отвори устата и да гълта. Лицето става като маска поради увреждане на мимическите мускули; коремът хлътва, следва засягане на гръбните мускули и т. н. Появяват се тонични гърчове, които се провокират от дразнители – светлина, шум, болка, температурата надхвърля 40 градуса, има обилно потене. Фатален край може да настъпи от задушаване или от сърдечни увреждания.
Лечение:
Лечението на тетануса е само в болница поради изключителната тежест на заболяването. Там се осигуряват подходящи условия и грижи за болния и се започва лечение с човешки хиперимунен антитетаничен имуноглобулин. Най-важна обаче е профилактиката. При всяко нараняване раната на детето трябва да се обработи щателно и да се инжектира подкожно 0,5 мл тетаничен токсоид. Ако през последните 6 месеца детето е имунизирано против тетанус, може да се пропусне неприятното изживяване. Ако не сте сигурни в имунизационния статус, не рискувайте, една ваксина в повече няма да му навреди. Не пропускайте редовните имунизации против тетанус, които са включени във ваксината ДТК (дифтерия, тетанус, коклюш). Те започват от втория месец в три поредни месеца, като до втората година са 4.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби