С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Трета сливица

Всяко дете има трета сливица. В повечето случаи тя не създава проблеми и постепенно изчезва до седмата година. Сливиците представляват натрупване на лимфна тъкан и са разположени в гърлото до твърдото небце. Т. нар. трета сливица е разположена зад мекото небце, където носните ходове се свързват с гърлото. Не се вижда при обикновен преглед, но много признаци говорят за нейното възпаление и уголемяване. За съжаление тя създава проблеми на доста деца.
Симптоми:
При увеличена трета сливица се запушват носните ходове и те не могат да се дренират. Детето не може да диша през носа и затова стои непрекъснато с отворена уста. Ако не се вземат мерки, след време се променя формата на лицето и то придобива малко глуповат вид. През нощта детето с проблемна трета сливица хърка, скърца със зъби, може дори да се стигне до спиране на дишането, последвано от събуждане с плач. Сънят е неефективен, а през деня детето е уморено и апатично, с намален апетит и понижена концентрация на вниманието.
Хронично възпалената трета сливица може да доведе до риносинузити, ларингити, бронхити, нарушение в растежа на горната челюст с аномално разположение на зъбите.
Лечение:
Лечението е много трудно, защото тези деца са предразположени към различни инфекции. Ако имате възможност, не давайте рано детето на детска градина, честите боледувания ще усложнят положението. Консервативното лечение  включва капки за нос (със съмнителен ефект), чести промивки на носа с физиологичен разтвор, противоалергични медикаменти за отбъбване на лигавицата и антибиотици при усложнения. Не прекалявайте с капките за нос, защото те могат да увредят носната лигавица, а към някои има привикване. Помислете за имуностимулатор през зимния сезон! И не забравяйте витаминозната храна. В последните години се избягва оперативното отстраняване на сливиците,защото се доказа, че те са орган на имунната система. Когато обаче те повече вредят на здравето, отколкото помагат, се оперират.
Критерий за операция са честите инфекции, усложнения, случаите, когато детето не може да диша през носа дълго време, нарушен сън. В тези случаи е добре да направите консултация с добър детски специалист по УНГ болести и ако той прецени, махнете третата сливица. Няма възрастови ограничения, но в ранната възраст се оперира само при сериозни показания.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби