С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Туберкулоза

След откриването на противотуберкулозната ваксина повярвахме, че това тежко заболяване ще изчезне, но това очакване не се сбъдна.
За съжаление туберкулозните бактерии започнаха да стават устойчиви на антибиотици и излекуването на болните стана трудно.
Симптоми:
Освен чрез храчки и пръски, заразата се предава на децата и косвено – чрез предметите от околната среда, защото причинителят е устойчив. Първо се заразяват белите дробове. Проявите на туберкулозата не са характерни, поради което често диагнозата се изяснява със закъснение. Детето има лека кашлица, повишена температура, влошен апетит, отпадналост. Заболяването се доказва чрез откриване на източника на зараза, положителната проба с туберкулин, откриването на туберкулозния причинител в храчките или други материали от болното, както и чрез рентгеново изследване на белите дробове.
При съмнение за туберкулоза детето трябва да се подложи на посочените изследвания и ако диагнозата се потвърди, болното се настанява за специално лечение.
Профилактика и лечение:
Най-важно значение за опазване на децата от туберкулоза има поставянето на БЦЖ ваксина още в първите дни след раждането, а след това се провеждат периодични реваксинации. Искате да проверите дали БЦЖ ваксината на вашето дете е била успешна? По този въпрос вие вече сте прочели много. Но все пак – колкото по-голямо е белегчето на лявото рамо на детето, толкова по-сигурен имунитет спрямо туберкулозата е получило то.
Няколко думи за усложненията от БЦЖ ваксина, ако така може да се нарече по-силната реакция, при която на мястото на убождането се образува възелче колкото лешник, понякога и по-голямо. То се задържа няколко седмици и повече, често в средата се размеква и може да се отвори, като от раничката изтича гноевидна материя. Тази по-силна местна реакция може да се дължи на реактивността на детския организъм. По-силната ваксинална реакция може да се възпре чрез прилагане на стрептомицин или тубоцин върху раничката. Ако лекарят не ви предложи, не настоявайте, защото често лечението пречи на създаването на имунитета. Ако обаче освен местната реакция се подуе и лимфатичният възел под мишницата, лечение ще се наложи. Запомнете, че по-силната ваксинална реакция не се отразява на общото състояние на детето.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби