С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Уртикария

Детската уртикария се нарича още Строфулус.
Симптоми:
Вероятно сте виждали копривната треска (уртикария) у възрастните. Тя е наречена така, защото обривите по кожата много приличат на тези, получени след опарване от коприва – те са окръглени, бледорозови, надигнати и силно сърбящи, на големина колкото кабари, с променяща се форма и бързопреходни. Подобни симптоми можете да забележите и при децата.
Детската уртикария се наблюдава у деца с вродено предразположение към алергични реакции, каквито имат и други членове от семейството или фамилията. Рядко се проявява в кърмаческа възраст, най-честа е във възрастта между 2 и 5 години, но може да се види и у деца от предучилищна възраст. Проявява се с обриви по тялото, най-често по крайниците, като възелчета в дълбочина на кожата с розово-червен цвят, уплътнени и с малко мехурче на върха. Те са силно сърбящи, поради което болното се чеше, и като се инфектират, пъпките могат да нагноят.
Лечение:
Обривите стихват за дни или седмици, но се появяват отново, щом детето хапне от храната, която предизвиква тази алергия. Най-често това са шоколад, сладкиши, съдържащи яйчен белтък, луканка, някои плодове (ягоди, малини, киви), консервирана риба и т.н. По появата на типичния обрив майката може да познае, че палавникът е намерил скритите шоколадови бонбони и си е хапнал от забранената храна.
Лечението се провежда с диета, изключваща алергизиращата храна, и с медикаменти, потискащи алергичните реакции, т. нар. антихистаминови препарати, при необходимост – кортикостероидни кремове.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби