С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Захарен диабет

Детският диабет е резултат от нарушена обмяна на захарта поради липса на инсулин след увреждане на клетките, които го произвеждат.
Симптоми:
Обмяната на захарта в организма се регулира от произвеждания в панкреаса (задстомашната жлеза) хормон, наречен инсулин. Доказано е, че някои вируси, като например този на заушката, грипните, а и други вируси, увреждат тези клетки. Несъмнена роля има и наследственото предразположение. За разлика от
възрастните , детският диабет започва по-остро, а не постепенно. Началото се предизвиква от някоя остра инфекция, която допринася за нарушението в захарната обмяна. Все пак основните признаци са същите: пиене на много вода, повишено количество на отделяната урина и повишен апетит, а детето отслабва, въпреки приемането на повече храна. Понякога на майката ще направи впечатление, че детето започва да се напикава през нощта или че става нощем да яде и да пие вода.
Лечение:
Лечението на детския диабет винаги трябва да започне в болница. В основата му стои инжектирането на липсващия инсулин, чиято дозировка се уточнява от лекаря. Вторият важен момент от лечението е строгата диета с ограничаване на тестените храни и забрана на сладкишите. След определянето на дневната доза инсулин и съставките, както и количеството на храната лечението може да продължи при домашни условия. За целта майката се обучава как да прави инсулиновите инжекции.
Ако диагнозата не се постави навреме, бързо се нарушава цялостната обмяна на веществата, детето остава на легло, започва да се унася, а дишането му става дълбоко, учестено и шумно. Настъпва т. нар. диабетична кома. Дъхът на болното мирише на ацетон. Това налага спешно настаняване в интензивно детско отделение.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби