С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Затлъстяване

Затлъстяването е болест с увеличаване на мастната тъкан в организма.
Не се радвайте на дебелите бебета! Установено е, че броят на мастните клетки се определя до първата година и дори след това детето да отслабне, винаги ще е предразположено към напълняване. А пълнотата не е само естетичен проблем. Тя стои в основата на високото кръвно, атеросклерозата, диабета и др. тежки заболявания.
Най-важното за децата е обаче, че затлъстяването влияе на самочувствието им. Другарчетата им измислят всевъзможни прякори и често ги изолират от игрите си. Това ги прави нещастни и те се тъпчат още повече. Почти невъзможно е да се броят калориите на всяка порция. Ако се спазват някои прости правила, детето ще е с нормално тегло без сложни изчисления.
Не тъпчете детето!
„Лъжичка за мама, лъжичка за баба”, стомахчето се разширява и иска все повече и повече храна. Храната се усвоява добре, когато детето се храни с желание, а не с отвличане на вниманието. Ако малкото не желае да яде, спокойно го оставете да огладнее.
1. Създайте правилни хранителни навици отрано.
Още непроходили, децата ни постоянно похапват нещо – солети, бисквити, бонбони, сладкиши и т.н. Това са висококалорични храни без никаква здравословна стойност. Те засищат и детето отказва основното, полезното хранене. Вместо тях сложете в ръчичката на малчугана морков, ябълка или друг плод.
2. Научете детето да се храни бавно и спокойно.
Центърът на засищането се задейства чак към 15-тата минута от началото на храненето. Тези, които бързо „гълтат като патета”, не чувстват задоволяване на глада и продължават да се тъпчат.
3. Подканяйте децата да се движат повече.
Затлъстяване се получава, когато вносът на енергия е по-голям от разхода й. Любимата играчка – компютърът, е голям виновник за многото килца, още повече че обикновено се похапва пред него.
4. Подканяйте детето да тича навън, запишете го на спорт, създавайте му работа.
Намалете емоциите
Ако детето се хвърля с голяма страст в яденето, значи има емоционален проблем. Удоволствието от храната компенсира някаква липса. Дали не сте прекалено амбициозни? Умеете ли да изразявате чувствата си, колко често му казвате, че го обичате?

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби