С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Заушка

Заушката (паротит) е остро вирусно заболяване, което засяга предимно ушните слюнчени жлези.
Симптоми:
Преди пубертета децата изкарват леко и без усложнения болестта. Тя започва с повишена температура. След 1-2 дни се появявят типичните месести подувания на ушните слюнчени жлези. Отокът е пред ушите. Ушната мида се измества назад и нагоре. Подутата жлеза е много болезнена, болката се увеличава при дъвчене и при приемането на кисели храни. Усложненията са подуване на тестисите, възпаление на яйчниците, увреждане на панкреаса, менингит . Срещат се рядко, тъй като повечето деца са имунизирани.
Лечение:
Болното дете трябва да лежи. Дават се лекарства за сваляне на температурата. Храната трябва да е предимно течна и кашеста, тъй като при дъвчене болките се усилват. Антибиотици не се дават, ако няма усложнения, защото заболяването е вирусно, а не бактериално.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби