С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Водни забавления за детето

Играта с вода, освен че е много, много забавна за децата, им дава незаменим...

Любовта след раждането на бебето

За много двойки любовта след раждането на бебето се превръща в истинско...

Как да успокоиш бебето бързо и лесно когато плаче

Това е едно от онези неща, за които майките с опит са пропуснали да те...

Проблеми с коремчето на бебето

Храносмилателната система на новороденото постепенно се настройва към външния...


Последно посещение: Дата и час: Сря Юли 15, 2020 1:23 pm


Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Юни 26, 2008 9:06 am 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 22, 2008 10:29 pm
Мнения: 2684
1.Не унижавайте детето си.

Когато възкликваме:”Как можа да го измислиш!” или “Ама , че си идиот!” или за нищо не те бива, ние нараняваме себепреставата на детето си.

2. Не прибягвайте до заплахи.

Заплахите отслабват представата за себе си. Казваме: “ако още веднъж направиш това, мисли му!” или “Ако пак удариш брат си, мама така ще те напляска, че ще има дълго да го помниш!” Всеки път когато заплашваме детето, ние го учим да се чувства не уютно, да се бои от нас и да ни мрази.
Заплахите имат отрицателен психологически ефект върху детето. Което не означава, че е лошо да му налагаме някои ограничения. Майките често разбират погрешно въпроса със заплахите и решават, че на детето никога не бива да се казва “не”.
Напротив. Когато детето премине границите и ви се наложи да го спрете, направете го, дори и с цената на по шляпване.
Не го уведомявайте предварително какво ще му се случи, ако не слуша.
Заплахите се отнасят до бъдещето, а децата живеят в настоящето. Заплахата няма ефект върху бъдещето поведение.

3.Не корумпирайте детето си.

Най – невероятното “корумпиране” на дете, с което лично съм се сблъсквал, е случаят с онзи баща, който обещал на петнайсетгодишния си син, че ще му купи порше, ако завърши гимназията със средна оценка “добър”. Ефектът от подобно обещание е, че мотивацията на детето се измества отвътре навън.
Вместо да учи за собствено удовлетворение и за обогатяване на себе представата си с нови знания, то се старае единствено заради чисто външната награда.

4.Не изтръгвайте на сила добрите решения.

Да разгледаме заедно следната сцена.
Малкия Уили е извършил нещо лошо. Мама кипва и му казва: “Обещай ми друг път да не правиш така!” Уили хитро се съгласява. Не минава и половин час, и постъпката се повтаря. Много ядосана, мама едва прикрива гнева си и обвинително възкликва:”Но, Уили, нали ми обеща!”, без да знае, че за децата обещанията нямат никакъв смисъл.
Обещанието се отнася до бъдещето, а малките деца живеят в настоящето.
Ако детето е по-чувствително, изтръгнатото от него обещание само ще го накара да се чувства виновно, задето не го е изпълнило.
Или, ако не е особено чувствително , ще го научи да бъде цинично и да замества истинската промяна в поведението си с голи думи.

5.Не закриляйте детето си прекалено

Свръх закрилата подкопава представата за себе си.
Когато майката прекалено закриля детето си, тя го научава на следното: ”Ти не можеш да направиш кой знае какво само. Трябва непрекъснато да бъда наблизо и да се грижа за теб.”
Повечето родители като, че ли твърде малко се доверяват на децата си. А девизът им би следвало да бъде:”Никога да не върша вместо детето онова, което може да свърши без чужда помощ.”

6.Не бъдете многословни.

За детето дългите речи означават: ”Не си способно да разбереш тия неща, затова по-добре слушай какво ти говоря”.
Цитираните по-долу забележки добре показват как реагират децата на родителското красноречие.
Веднъж едно петгодишно хлапе попитало баща си:”Татко, защо винаги ми отговаряш толкова дълго, след като аз ти задавам толкова кратък въпрос?”
Друго дете на същата възраст хванали да заплашва свое другарче от детската градина с думите: “Ще те набия, ще те нарежа на парчета, ще ти обясня аз на тебе!”

7. Не изисквайте сляпо и незабавно подчинение.

Да предположим, че съпругът ви каже:”Скъпа, зарежи това, което правиш, и веднага ми донеси чаша кафе!” Мисля, че по-скоро ще ви се прище да му хвърлите чашата в лицето.
Е, вашето дете изпитва същото чувство, когато поискате от него да прекрати играта, която го е погълнала, и да изпълни нарежданията ви.
Дайте време на детето да реагира.
Незабавното подчинение би подхождало на кукла на конци или на гражданин на тоталитарна държава, но не може да фигурира в нашия педагогически репертоар, ако искаме да възпитаме свободни индивиди, способни на самодисциплина.

8. Не глезете детето и не бъдете прекалено снизходителни към него.

Глезенето на детето и изпълняването на всичките му молби довежда до това, което родителите наричат “развалям".
Всъщност родител който лесно отстъпва на детето си, се бои да му каже “не”, да прояви твърдост по отношение на вече определените граници, като по този начин създава у него впечатлението, че всички правила са разтегливи и че е достатъчно да понапъне малко, за да поддадат.
Това маже да върши работа у дома, но готви на детето мъчително пробуждане при съприкосновението му със света.
Като позволяваме на децата си прекалено много, ние зачеркваме шансовете им един ден да станат оправни, независими и способни на самодисциплина.

9. Бъдете последователни в налагането на правила и закони.

Ако в понеделник майката безгрижно прощава всичка на детето, но наказва грешките във вторник, ефекта ще бъде като при автомобилиста, за когото червеният светофар днес означава “премини”, а утре –“спри”.
Детето има нужда от еднакво отношение и поне минимална сигурност за онова, което се очаква от него.

10. Не въвеждайте правила, несъобразени с възрастта на детето.

Не очаквайте от двегодишно дете да се подчинява като петгодишно – така само ще пробудите у него неприятното чувство и омраза към вас.
Изисквайки зряло поведение, на което то не е способно, вие спъвате развитието на представата му за себе си.

11. Избягвайте назидателното и обвинително поведение.

Четенето на морал и обвиненията са залог за лоша себепредстава.
Метод за приучване към дисциплина, който кара детето да се чувства виновно, му изпраща на практика следното послание: “Това, което извърши, е много лошо. Ти не си добро дете. Как можа да сториш такова нещо на мамчето, което прави всичко за теб?”
Словесното неодобрение влияе много слабо върху поведението на детето. То само подкопава представата ме за себе си.

12. Не давайте заповеди, ако не възнамерявате да изискате изпълнението им.

Ето една класическа сцена.
Майката казва на детето си: “Не се катери на стола”. Детето продължава да се катери. “Ричард, нали ти казах да не се катериш на стола!” Детето не и обръща внимание. “Ричард, чуваш ли? Току-що ти казах да не се катериш на този стол!” Ричард все така се прави на глух и майката се предава. Така тя го научава да не се съобразява със заповедите и нарежданията й.
За да избегнете този вид отрицателно възпитание, не изисквайте нища, не заповядвайте нищо, ако не сте решени да се наложите.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 08, 2008 6:05 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Май 03, 2008 11:55 am
Мнения: 4966
:thumbsup: Точно така.Съгласна съм,и ще се опитвам да спазвам правилата.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Юли 09, 2008 3:19 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
tatyana написа:

2. Не прибягвайте до заплахи.
Не го уведомявайте предварително какво ще му се случи, ако не слуша.


Съгласна съм, че заплахата е лош метод при възпитанието. Но относно това, да не уведомяваш детето какво ще му се случи, ако не слуша може да се използва като предупреждение.
Преди няколко месеца ходихме при специалист психолог, тъй като Арчи беше станал неуправляем. Той ми препоръча да използвам този метод на предупреждение-например, ако се държи неприлично в някой магазин да кажем, да го дръпна настрани /за да не се получи, че го злепоставям пред други хора/ и да го предупредя, че ако продължи с това поведение, ще стане едикакво си /ще последва някакво наказание/. И дори ми каза да наблегна на думите "предупреждавам те". Най-важното в този момент е да си изпълниш това, което си казал, в случай, че детето продължи да не слуша. Никога не трябва да се отмяташ от казаното, колкото и да ти е жал. Абсолютно вярно е, че родителите трябва да са напълно последователни и единни в решенията и тяхното изпълнение, дори и в момента единият да не е съгласен с другият.

Това са насоки, които получих от психолога, както и още доста такива. Смея да кажа, че съм много доволна от консултацията, защото е друго да коментираш наживо, отколкото само да четеш. Така, ако имаш някакъв конкретен въпрос за определена ситуация, може да го зададеш директно.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 09, 2008 3:44 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Май 03, 2008 11:55 am
Мнения: 4966
Нинка,аз съм съгласна с теб.Налага се да се прибягва до предупреждения,ако ситуацията излиза от контрол.Аз и сега съм го правила.Когато няколко пъти кажа НЕ и Явор си прави каквото иска и даже да го дръпна настрани ,той пак си върши каквото е наумил,тогава предупреждавам,че примерно ще го заведа и оставя сам в другата стая и тогава изпълнявам заканата.Досега винаги е имало ефект,хем сме още малки.А как ми е жал,да ви кажа.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 09, 2008 9:51 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 22, 2008 10:29 pm
Мнения: 2684
Аз също го наказавам, колкото и да ми е жал.Нинка, а след съветите от психолога и съответно твоето изпълнение, има ли ефект.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 10, 2008 3:56 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 23, 2008 11:36 am
Мнения: 3897
Ами, Танче, определено тази консултация ни беше от голяма полза и на мен и на мъжа ми. Старя се да следвам насоките, които получихме. Ефектът засега е малък, но го има. Психологът ни предупреди, че ни чака доста дълъг и труден етап, докато нещата се променят. Та ни посъветва да се въоражим с търпение и постоянство. Надявам се след време да постигнем успех.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юли 10, 2008 10:09 pm 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 22, 2008 10:29 pm
Мнения: 2684
Нинче аз също ти пожелавам успех.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2008 10:28 pm 
Offline
бърборко
Аватар

Регистриран на: Чет Май 08, 2008 8:54 am
Мнения: 620
Абсолютно съм съгласна със тези закони, колкото по спокойно му се говори на едно дете и се стимулира, толкова по добре :!:

_________________
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 21, 2008 3:16 am 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Сеп 03, 2008 1:33 am
Мнения: 1731
Кой е авторът?


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 21, 2008 8:35 am 
Offline
фурия
Аватар

Регистриран на: Съб Мар 22, 2008 10:29 pm
Мнения: 2684
Ами немога да ти кажа.Аз го взех от един друг форум, а тама не пишеше нищо.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 04, 2008 10:03 pm 
Offline
любопитко
Аватар

Регистриран на: Пон Май 05, 2008 7:11 pm
Мнения: 227
Съветите ще са от полза.Благодаря!!!

_________________
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 03, 2008 11:34 am 
Offline

Регистриран на: Вто Дек 02, 2008 9:45 am
Мнения: 10
Мисля и аз да пробвам да ги приложа ,пък да видим как ще подействат :wink:


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 21, 2009 5:47 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 2:04 pm
Мнения: 12
на мен ми е много трудно с каката понякога се чувствам безсилна!говорим,говорим но тя си знае нейното и се повтаря едно и също,нито наказания,нито заплахи,нито добро,нищо не помага!

_________________
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 10, 2011 9:00 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Сеп 16, 2010 10:42 am
Мнения: 31
Съгласна съм със всичко,но признавам някои ситуации са доста сложни и неусетно нарушавам тези правила.Но се надявам да го правя все по-рядко :? ...


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 10, 2011 9:06 pm 
Offline
любопитко
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 3:55 pm
Мнения: 148
Страхотни съвети, това с глезенето незнам как ще го понамалим :roll:

_________________
Изображение


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Модератор: galka2 Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group