Продукти: 850 гр филе скумрия; 450 гр пресни домати; 100 мл доматен сок; 150 гр кисели краставички; 400 гр консервиран грах; 130 гр кромид лук; 100 гр моркови; 50 мл зехтин /олио/, 3 дафинови листа, 5-6 зърна бахар, 12 зърна черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Рибното филе се измива, подсушава и осолява леко. Дъното на тавичка се намзва с 1/3 от мазнината и филетата от рибата се нареждат едно до друго. Поливам ги с доматения сок. Върху тях грахът се разпределя равномерно. Нарязаните на шайби краставички, моркови и лук се разбъркват с подправките, втората третина от мазнината и на върха на ножа сол. Сместа се разпределя върху граха. Доматите се нарязват на едри шайби и ястието се покрива с тях. Налива се останалата мазнина отгоре и се поръсва с малко солчица. Пече се на 220 градуса, докато доматите отгоре се запечат. Не се сервира горещо!
Рецептата е на мама Pavlinka