Рататуй е здравословно зеленчуково ястие от Прованс, Франция, за което има много вариации. В тази рецепта се използва тенджера под налягане, за да се приготвят зеленчуци с чуден вкус и цвят. Сервирай като основно ястие със салата, сирене и питка или пък го сложи на масата като гарнитура към месо или риба на грил.
Време за приготвяне: 20 минути
Време за готвене: 4 минути под налягане
Доза: 4 до 6 порции
Продукти: 1 средна глава лук, 2 скилидки чесън, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 малка тиквичка, 1 голям патладжан, 3 супени лъжици зехтин, 500 грама нарязани домати, 1/4 чаша вода, 1/2 чаена лъжичка сушена мащерка, 1 и 1/2 чаени лъжички сол, 1/4 чаена лъжичка черен пипер, 2 супени лъжици босилек, 2 супени лъжици нарязан магданоз, сол и пипер на вкус, 2 супени лъжици винен оцет

Приготвяне: Нарежи лука. Обели и нарежи на тънки парченца скилидките чесън. Изтърбуши и нарежи чушките. Отдели дръжката на тиквичките, нарежи по дължина, а после – и на по-дребни парчета. Обели патладжана и го нарежи на кубчета. Загрей зехтина в тенджера под налягане на средно висока температура. Добави лука, чесъна и чушките. Сготви, докато не омекне лукът. Добави тиквичките, доматите, водата, мащерката, 1 1/2 чаени лъжици сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер. Готви за 2 минути.
Добави патладжана. Покрий с капака, за да се получи ефектът на тенджерата под налягане. Намали температурата, за да стабилизираш налягането. Сготви за 4 минути. Дръпни от котлона. Освободи налягането по бързия метод. Махни капака. Добави босилека и магданоза. Овкуси със сол и черен пипер. Добави и оцета.
Рецептата е на мама valia1982