С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Вашите новини

♥Този свят ритуал-кръщенето!♥

Публикувано от mihova на 01.11.2013 г.

1 коментара Сподели във Facebook

Този свят ритуал-кръщенето!Този свят ритуал-кръщенето!Кръщенето на детето е специален, вълнуващ голям ден, прави се само веднъж в живота и затова е така уникално и радостно събитие за родителите, за кръстниците и всички останали близки и гости. Кръщавката се прави в църква или манастир по собствен избор на родителите, като е нужно да си запазят предварително дата и час, а след което да заплатят задължителна такса (която ще ви кажат там на място).

Кръщенето се извършва от свещеник или ако вие предпочитате, но предварително заявите исканията си и се уговорите може да се направи от епископ, митрополит и т.н.

Непременно се поинтересувайте в черквата, храмът или манастирът, където ще се направи кръщавката, какво е нужно за ритуалът, там ще ви обяснят най-добре. На всякъде, предоставят на родителите списък с необходимите неща. Ръководете се най-вече от този списък и набавете всичко описано в него.

 Традицията, свързана с Кръщенето!

По стара българска традиция кръщенето се извършвало бързо след раждането на детето – една, две седмици, тъй като се вярвало, че колкото по-скоро се кръсти детето, толкова по-здраво ще бъде и ще има светец, който да го закриля. Също така за предпочитане било кръщенето да бъде на голям църковен празник или в неделя,  а и  трябвало да се знае кои деца са кръстени в този същия  ден и са потопени в същата вода, защото те стават един вид роднини и не могат, когато пораснат да се женят едни за други. В миналото традицията повелявала кръстниците да изберат името на детето или казват няколко имена, които са си намислили, а родителите да си изберат едно от тях.

Кръщене на дете: Кръстниците!

От особено голямо значение е кой ще бъде избраният от родителите кръстник за детето, защото той се превръща в духовен водач за малкия човек. Кръстникът и кръщелникът стават духовни роднини от първа степен, точно за това родителите не могат да бъдат кръстници на своето дете.

 • Кръстниците задължително трябва да бъдат кръстени.
 • Кръстниците по стар обичай купуват нови (бели) дрехи, с които да бъде облечено детето след църковния ритуал. Кръщелникът се облича от главата до петите т.е кръстникът трябва да се е подготвил с всичко необходимо за обличането на едно дете – от шапката до обувчиците.
 • По-възможност кръстниците подаряват златно кръстче на своя кръщелник, което той ще носи в знак на християнската вяра.
 • Кръстниците предоставят и акт за раждане на детето, който е необходим на свещеника.
 • Свещеникът извършил кръщавката я регистрира в църковна книга предназначена за тази цел и издава кръщелно свидетелство, което подписва собственоръчно и му слага печат.
 • В църквата кръстниците предоставят хавлия и сапун за детето, кърпа за свещеника.
 • В черквата трябва да се занесат и погача, мед, бонбони, сладки и червено вино. (По предварително уговорка между родителите и кръстниците тези неща могат да бъдат закупени от родителите). С всичко това се черпят присъстващите на ритуала в черквата, но след като приключи церемонията.

Родителите!

 • Родителите предварително заявяват на кръстниците избраното от тях име, което детето им ще носи цял живот.
 • Родителите купуват кърпи за свещеника и кръстницата, като не е задължително да бъдат бели.
 • Добре е да намерят китка здравец, с който се освещава водата и се напръскват всички гости за здраве.
 • Подготвят празнична трапеза у дома или пък заявяват в някое заведение, ресторант броя на гостите си, за да отпразнуват голямото събитие.

Кръщене на дете: Ритуалът!

Кръстникът държи своя кръщелник в едната ръка, а в другата свещ, попът пее молитва, след което намазва детето, като прави малки кръстчета по челото, гърдите, ръчичките и крачетата с миро. Духовникът слага името на детето, което след това не може да се променя- нарича се НАРЕЧЕНИЕ.

През цялото време свещеникът дава указания на кръстника какво да прави, докато чете своята молитва отново, кръстницата съблича детето голичко, а  духовникът го потапя три пъти в купел с осветена вода в името на Отца, Сина и Светия Дух – нарича се ВОДОСВЕЩЕНИЕ. Сапунът се потапя в купола с водата, а след това се използва за къпане и миене на бебето, докато свърши. Тогава детето се избърсва и подсушава с кърпата дадена от кръстницата, а след това се обличат и новите дрешки.

Ритуалът продължава, като свещеникът и кръстницата със запалена свещ в ръка обикалят три пъти около купела с осветената вода, като символ, че малкото кръщелниче е приело и се е сляло с Христовата вяра, а също  се отрязва и кичур от косичката му, което е доказателство, че вече е раб Божии, а косата се връща в къщи и се запазва от майката. Като обиколят купола с вода,  тя - кумата застава с гръб към него - свещеникът и той започва да и задава въпроси, а тя отговаря вместо малкото дете. Тогава на детето се дава и закача и кръстчето, като символ на приетата вяра. След всичко свещеникът отново намазва кръщелникът с миро и ритуалът приключва. Свещеникът осветява погачата, виното, меда, с които се черпят гостите присъствали на ритуала в черквата, каквото остане се връща в дома и се дава на всеки да си хапне.

Докато трае ритуалът на кръщавката всички гости, които са в църквата държат запалени свещи за здраве. Може да се погрижите предварително да заплатите свещите за гостите.

След като приключи церемонията в черквата, кръстницата връща кръстеното дете на майката, като и го подава през прага с тържествените думи: „Взех го еврейче, връщам ти го християнче”. Тогава в дома на родителите или на друго място ако те са решили така има почерпка с кръстниците, бабите, дядовците и други предварително поканени гости. Добре е когато кръстницата подава на майката детето, майката да подари на кръстницата нова кърпа за здраве и по желание някакъв друг подарък, като жест на благодарност.

На масата се нареждат гостби и ястия, за да се отпразнува голямото събитие, разчупва се и пита, която се раздава на гостите и постоянно се нарича за здравето на детето –, „да е живо и здраво”, „да е здраво”, „голямо да порасне” и т.н.

Вярва се, че когато се кръсти детето и вече има свое име то получава и Ангел-Пазител, който да го напътства по правилния път, да го  пази от злото и лошотията и да се грижи за него.
 

Оценка: 5
Дневник на Денислав :-) Тема: Кръщене

Коментари

Коментари за “♥Този свят ритуал-кръщенето!♥”

mil82

09.02.2015 15:45

Чудесно обяснено и много подробно!
Виж всички 1 коментара Добави коментар

Виж още

Старт на кариерното ми развитие

Старт на кариерното ми развитие

Седейки у нас и грижейки се по цял ден за престолонаследника реших, че е крайно време да организирам времето си. Вярно е че мамите сме почти...

Разходка със Зайко

Разходка със Зайко

Заедно с 10-месечния ми син Блажко, леля Галя и бате Годжи отидохме на разходка в планината.

А каква е първата асоциация за зимни игри,на малки и големи?

А каква е първата асоциация за зимни игри,на малки и големи?

Сигурни сме че е детската шейна,шейната вече не е като в миналото,тежки и железни:)вече са цветни,с кормило,със спирачки,леки. Ето и нашите...

Професия лакомник

Професия лакомник

Нашето слънчице - синът ни Ради, навърши първата си годинка. На рождения му ден решихме да направим и прощъпулник.


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби