С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Стартира Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Стартира Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

През месец декември, тази година ще се проведе станалата традиционна ХІІ Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. В годината на пандемията Ковид-19, естествено кампанията е насочена към професионалните кожни странични реакции при медицински специалисти, работещи с Ковид-19 инфекцията.

Медицинските специалисти са най-често засегнатата професонална група, които получават нежелани реакции на кожата в резултат от употребата на лични предпазни средства (ЛПС) по време на Ковид-19 пандемията през 2020. Установено е, че двама от трима медицински специалисти получават реакция на кожата от ЛПС. Професионалните кожни заболявания по време на пандемията Covid-19 могат да бъдат класифицирани в четири подгрупи: механично увреждане на кожата, увреждане на кожата, свързано с влага, контактни реакции и обостряне на вече съществуващи дерматози. Клиничният модел е многостранен и най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите.
Кампанията е под егидата на БДД и Европейската асоциация за професионални заболявания и ще се проведе през целия месец декември, 2020 г. Инициативите в рамките на кампанията включват:

  • безплатни консултации, профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с Ковид и с кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти
  • повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод екзема на ръцете, вследствие на мерките срещу Ковид инфекцията
  •  повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод носене на маска (маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго) и такива с обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 9 дермато-венерологични центъра, съответно в София - УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница, Дерматолична клиника ЕвроДерма, както и университетските кожни клиники в Стара Загора и Плевен, медицински център Кордис – Плевен, АСИМП – Русе, Център по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед"- Пловдив, Дерматологична клиника Медидерма - Пловдив.
По време на кампанията медиците ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане.

Желаещите да бъдат тестувани медици трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

02/9230454 и 02/9230495 - Кожна клиника, Александровска болница - София
0884/342246 и 070020017 – Дерматологична клиника ЕвроДерма - София
02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София
032/607300 - Център по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед"- Пловдив
0885660866 и 0888835403 - Дерматологична клиника Медидерма - Пловдив
042/698109 - Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен
0877323232 - Медицински център Кордис, Плевен
0888/594144 – АСИМП Русе

Всички пациенти, в изброените клиники и центрове ще получат материали за предпазване на кожата във време на Ковид-пандемия и съвети от специалист-дерматолог.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases)“Healthy skin @t work” в която участват 30 европейски страни.

Стартира Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания
 

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Стартира Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Здравни новини"

Как да заспите бързо, ако сте се събудили посред нощ

Как да заспите бързо, ако сте се събудили посред нощ

Внезапното среднощно събуждане може да сполети всеки от нас и причините за това...

От компотите на баба до… сладоледа: съкращаващи живота храни

От компотите на баба до… сладоледа: съкращаващи живота храни

За съкращаващи живота продукти е писано много, но сега са класифицирани...

Раждането след 33 години удължава живота

Раждането след 33 години удължава живота

Жените, които раждат след 33-та си година, живеят по-дълго, показва ново...

Многодетните майки стареят по-бързо

Многодетните майки стареят по-бързо

Раждането на деца и управлението на семейство със сигурност може да ви накара...


ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби